[...] ze złymi węglowodanami, ich przyswajanie przez organizm zostaje zaburzone, co powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej. Niektóre lipidy odpowiedzialne są za podniesiony poziom cholesterolu we krwi, jednakże trzeba dodać, że tak naprawdę istnieją dwa typy cholesterolu - „zły" i ,,dobry". Ideałem jest utrzymanie cholesterolu na normalnym [...]
[...] zbliżona do proporcji aminokwasów występujących w ustroju. Zbyt duża ilość białka jest niepożądanym zjawiskiem wśród osób ćwiczących siłowo, ponieważ skutkuje obniżeniem poziomu testosteronu i przy okazji podnosi kortyzol (prace Jeff S. Volek). Mało tego, białka mięśniowe odnawiają się bardzo powoli, potrzeba do tego, aż 150 dni. Z kolei [...]
[...] powoduje produkcję w organizmie tlenku azotu NO, ułatwia transport tlenu, aminokwasów i kreatyny, zwiększa „pompę mięśniową". Tauryna działa antykatabolicznie, zmniejsza poziom cukru i cholesterolu we krwi, wspomaga syntezę białek, transportuje składniki odżywcze do krwi. Kwas alfa liponowy (ALA) reguluje i stabilizuje poziom insuliny, [...]
[...] insulinowe / insulinozależne /. W przypadku, gdy ilość insuliny jest niewystarczająca lub insulina jest niewłaściwie wykorzystywana, utrzymuje się patologicznie wysoki poziom glukozy we krwi i to bez względu na porę doby, tj. zarówno podczas dnia jak i po okresie głodzenia, który zwykle powoduje obniżenie poziomu glukozy. Cukrzyca może [...]
[...] w głąb utworów skalnych i docierającym do strefy, gdzie wszystkie pustki (pory i szczeliny) są wypełnione wodą. Zawodnione warstwy skał przepuszczalnych tworzą poziomy i piętra wodonośne. Szacuje się, że na obszarze naszego kraju do poziomów wodonośnych dociera około 18% średniorocznej sumy opadów. Z obszarów zasilania poziomów [...]
[...] będziesz używał wysokich dawek jak 8iu+, ciągłego używania insuliny i wysokich dawek testa. b) Jeśli masz 28 lat i powyżej, 5-6iu może spowodować ogromną różnicę. 4. HGH i poziom cukru w krwi: a) Pewne (legit) HGH obniży poziom cukru po iniekcji. Więc po wykonaniu iniekcji w przeciągu 10-40min dajemy jakieś cukry proste np. ananas, sok, banany. [...]
[...] polega glownie na: -stymulacji ß-komórek trzustki, -zwiększaniu wydzielania insuliny -poprawianiu wykorzystanie glukozy -spowalnianiu uwalaniania cukru do krwi -obnizaniu poziomu cholesterolu i trojglicerydow -oraz zmniejszaniu apetytu na słodycze,blokowaniu receptorów smakowych (hamują zdolność odczuwania smaku słodkiego lub gorzkiego) bez [...]
[...] białka są rozkładane na poszczególne aminokwasy niezbędne do budowy tkanek i syntezy własnego białka organizmu. Poniżej podajemy zalecane dawki białka w zależności od poziomu aktywności. Poziom aktywności Współczynnik przeliczeniowy Tryb siedzący, sporadyczne ćwiczenia 0,8 g na kilogram wagi ciała Aktywni sportowcy 1,2 - 1,4 g na 1 [...]
[...] naukowe potwierdzają, że przy wszystkich postaciach otyłości maja miejsce anomalie związane z wydzielaniem insuliny (hormonu wydzielanego przez trzustkę w celu obniżenia poziomu cukru we krwi). Otyłość wiąże się z cukrzycą, nadciśnienie tętniczym oraz patologiami wieńcowymi. Nadmierny poziom insuliny we krwi (jak i również nietolerancja [...]
[...] erytrocytów (komórek krwi transportujących tlen) glukoza stanowi jedyne źródło energii. Komórki te mogą funkcjonować tylko jeśli glukoza znajduje się powyżej określonego poziomu. Dlatego często w przypadku spadku poziomu glukozy odczuwamy uczucie słabości - to nasz mózg informuje nas o tym, że ilość dostarczanej glukozy jest niewystarczająca. [...]
[...] złożone. Węglowodany złożone powinny stanowić 80% dziennego spożycia, a węglowodany proste 20%. Węglowodany złożone trawią się powoli, a tym samym zapewniają w miarę stały poziom cukru we krwi. 2. Jedzcie węglowodany proste po treningu. Węglowodany proste trawią się szybko, przez co zapobiegają katabolizmowi powysiłkowemu (jeśli zjemy je ok [...]
[...] ciężar, a w sobotę mniejszy? Wszystkiemu „winny jest" indeks glikemiczny. Przeczytaj, o co tu chodzi i reguluj własne samopoczucie według potrzeb. Słowo „glykemia" oznacza poziom cukru we krwi. Indeks glikemiczny (GI) to wskaźnik wpływu produktów spożywczych na poziom cukru we krwi. Wyszedł już „z mody" podział na cukry proste i złożone. O [...]
[...] w odpowiedzi na posiłek zawierający węglowodany(w mniejszym stopniu białka). Podstawowa rola tego peptydu w naszym ciele związana jest ze stabilizacją właściwego poziomu cukru we krwi. Insulina zmniejsza stężenie cukru we krwi, co zwrotnie hamuje jej wydzielanie przez komóreki B. W tym mechanizmie uczestniczy również kilka innych [...]
[...] na siłowni zbudują się mięśnie i tłuszcz, biegasz średnie, długie dystanse przybędzie tkanki tłuszczowej, a masa mięśni (podkreślam):chyba będzie zachowana na tym samym poziomie i się nie rozwinie (poza ich wzmocnieniem). 05:35 - 09:00 -> I. badanie: Poziom tłuszczu we krwi po zjedzeniu śniadania. Pobrana krew przed śniadaniem i 4h po [...]
[...] Dieta niskowęglowodanowa zmniejsza stany zapalne. Wielu moich klinetów zauważyło zmniejszenie stanów zapalnych stawów podczas stosowania diety niskowęglowodanowej. Wysoki poziom insuliny jest powiązany z wskaźnikami stanów zapalnych. Wrzuty insuliny (podwyżeszenie jej poziomu) są mniejsze na diecie niskowęglowodanowej. Inny czynnik ryzyka [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] rezultaty. Przykładowo, wzrost LBM w grupie kontrolnej wyniósł średnio 0,6%, w grupie przyjmującej WPC natomiast 1,3%. Mierząc przekrój mięśnia zaobserwowany zmiany na poziomie odpowiednio 2,9% i 4,6%. Autorzy podkreślają konieczność prowadzenia badań na większych grupach i przez dłuższy czas, a także stosowanie protokołu wyższych dawek, [...]
[...] tu te info może ktoś z korzysta Info jest z takiej karteczki która wziąłem z mojego wioskowego szpitala :D "IG-index glikemiczny klasyfikuje produkty zywnościowe na poziom cukru we krwi czystej glukozy, której IG = 100 na wartość IG produktów spożywczych wpływa -rodzaj zawartych w nich WW -obecność innych składników(tłuszcz, białka, [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] glukoza, fruktoza, galaktoza) - węglowodany złożone (wolno przyswajalne, połączenie 2 lub więcej ww. prostych np. sacharoza, polisacharydy, maltoza) 2. Wpływ wywierany na poziom glukozy we krwi Indeks Glikemiczny GI (klasyfikuje ww. na podstawie ich wpływu na poziom cukru we krwi oraz ze względu na czas pojawienia się tego wpływu). Niskie GI: [...]
[...] glukoza, fruktoza, galaktoza) - węglowodany złożone (wolno przyswajalne, połączenie 2 lub więcej ww. prostych np. sacharoza, polisacharydy, maltoza) 2. Wpływ wywierany na poziom glukozy we krwi Indeks Glikemiczny GI (klasyfikuje ww. na podstawie ich wpływu na poziom cukru we krwi oraz ze względu na czas pojawienia się tego wpływu). Niskie GI: [...]